6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE YAŞAMINI KAYBEDEN TÜM ÇOCUKLARA SAYGIYLA…
Bu rapor 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen kentlerden biri olan Adıyaman’da, depremin üzerinden geçen bir yıl sonrasında çocukların hak ve özgürlüklerine ilişkin bir durum değerlendirmesini ve böylece sadece Adıyaman’da değil depremden etkilenen tüm çocukların durumunun iyileştirilmesine yönelik politikalara katkı vermeyi amaçlamaktadır.
Rapor, Adıyaman’da çocuklara hizmet veren kamu kurumlarında çalışan meslek elemanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, saha uzmanları, meslek odası temsilcilerinden oluşan 14 kişi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler ile medya takip yoluyla elde edilen bilgilerin derlenmesi ile hazırlanmıştır.
Çocuğun yaşam hakkı, onun yaşama ve uygun yaşam standartlarına sahip olma, tıbbi bakım, beslenme, barınma gibi temel gereksinmelerinin karşılanmasını gerektiren hakları içerir. Yaşam hakkının korunması devletin güvencesi altındadır.
Devlet çocukların yaşamını korumak zorundadır. Yaşam hakkı çocukların ev içinde, okulda, sokakta, kapalı kurumda ve diğer tüm ortamlarda her türlü şiddete karşı korunmasını da içerir.
FİSA Çocuk Hakları Merkezi olarak hazırladığımız “6 Şubat Depremlerinin Birinci Yılında Adıyaman’da Bulunan Çocukların Durumuna İlişkin Gözlem ve Bulgular” raporuna buaradn ulaşabilirsiniz.